O Zagvozdu

Geografski položaj

Općina Zagvozd nalazi se u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, sa sjeverne strane planine Biokovo i obuhvaća sedam naselja ukupne površine 138,5 km2, od čega je 43 % pod obuhvatom Parka prirode Biokovo. Prema popisu stanovništva iz 2011.g. broji 1.188 stanovnika.

Administrativno sjedište Općine je u naselju Zagvozd. Graniči sa Općinom Šestanovac na zapadu,  Lovrećem, Podbabljem i  Runovićima na sjeveru, Gradom Vrgorcem na istoku te Podgorom, Tučepima, Gradom Makarskom i Baškom Vodom na jugu.

Općinu Zagvozd karakterizira značajan geoprometni položaj koji je jedan od ključnih elemenata njezinog budućeg razvitka. Danas ovim područjem prolazi važna državna prometnica, autocesta A1 te se ovdje cestovnim putem može jednostavno stići iz svih dijelova Hrvatske.

Najvažniji infrastrukturni objekt na prostoru općine je tunel Sv. Ilija koji povezuje Zagvozd s Makarskim primorjem. Državna cesta D76, Baška Voda (D8) – Zagvozd (D62), s pripadajućim tunelom Sv. Ilija, omogućuje da je od Zagvozda do Baške Vode, obližnjeg obalnog turističkog središta, udaljenost svega 12 km te se automobilom prijeđe za 15-ak minuta.

Ova blizina mora i obale, ali istovremeno i planinskog područja masiva Biokovo, daje Općini Zagvozd jedinstven položaj u kojem posjetitelj može skoro istovremeno uživati u blagodatima kontinentalne i mediteranske klime te različitim aktivnostima koje takva raznolikost pruža.

Naime, u dijelu Općine na sjevernoj strani Biokova, gdje prevladava kontinentalna klima, prvi snjegovi padnu već početkom studenoga, ponekad i ranije, a zadnji tragovi snijega mogu se vidjeti čak i do kraja svibnja.

Općina Zagvozd

Franje Tuđmana 65, 21270 Zagvozd

Pon  – Pet: 7:00  – 15:00

Rad sa strankama: 09:00 – 14:00

Dnevni odmor: 10:30 – 11:00

Općina Zagvozd 2024. - Sva prava pridržana

Skip to content